ترفند تکثیر و قلمه زدن گیاه پتوس | سهسوته قلمه بزن و پتوس رو به دیوار خونه وصل کن!+ویدئو
پتوس یکی از زیباترین و همچنین مقاومترین گیاهان آپارتمانی است که نگهداری اون خیلی راحت هست و شما میتونید به راحتی اون رو در خانه نگهداری کنید.این گیاه رو بیشتر به صورت آویز استفاده میکنند و یا روی میز قرار میدن. برگهای این گیاه به صورت قلبی شکل و در دو نوع معمولی و ابلق وجود دارد.
روش های تکثیر پتوس در خانه
تکثیر پتوس به روش قلمه در ۳ روش مختلف انجام میشه، تکثیر به روش قرار دادن قلمه در خاک، آب و همچنین به روش تقسیم بوته. توجه داشته باشید که این گیاه در نور کم مقاوم بوده و به عنوان بهترین گیاه برای اداره ها، کارخانه جات و اتاق های کم نور استفاده میشه. تکثیر پتوس از طریق قلمه زدن گیاه بسیار آسان است و قلمه ها به راحتی ریشهدار میشوند
مرحله دوم قرار دادن قلمه ها در آب
باید قلمه ها را بذاریم تو آب جوشیده سرد شده طوری که انتهای قلمه ها به کف ظرف نخوره (چون اینطوری انتهای ساقه گند میکنه اگر با انتهای لیوان تماس داشته باشه باعث گندیدگی قلمه ها میشه) و بهتر اینکه توی آب یه تکیه زغال هم بندازید اینکار مانع از خراب شدن قلمه میشه. هر زمان آب ظرف کم شد دوباره آب جوشیده سرد شده بهش اضافه میکنید. من کف ظرفم سنگ ریزه ریختم که انتهای قلمه هام به ظرف نخوره. بهتره که قلمه ها یه سانت ریشه دار شدن اونا را بکاریم وگرنه به محیط آب عادت میکنن و بعد که میرن تو خاک از بین میرن.
نحوه قلمه زن پتوس
در ادامه مرحله به مرحله به شما نحوه قلمه زدن پوتوس رو آموزش میدیم و میتونید ویدیو مراحل را هم مشاهده کنید.
مرحله اول انتخاب قلمه
برای قلمه زدن ابتدا یک ساقه جوان و شاداب رو انتخاب کنید که باید طولی حدود ۱۵ سانتی متر داشته باشد و سپس با یک چاقو یا قیچی تیز و ضدعفونی شده از گیاه مادری جدا کرد، توجه داشته باشید که محل برش خیلی مهمه شما همانطور که در تصویر زیر میبینید از زیر هر گره (که دورش را دایره قرمز کشیدم) گیاه را ببرید.
بهترین زمان تکثیر پتوس
اواسط فصل بهار تا اوایل تابستان بهترین زمان برای قلمه زدن پتوس است، ولی اگر در داخل خانه و آپارتمان میخواهید قلمه زدن و تکثیر این گیاه رو انجام بدید هر فصلی از سال میشه این کار رو انجام داد.
نکته مهم در ریشه دار کردن پتوس در آب
توجه داشته باشید که ریشه های گیاه زمانی در آب ریشه دار میشوند به مراتب ضعیفتر از زمانی هستند که در خام ریشه دار میشوند ولی برای کسانی که تازه اقدام به نگهداری و تکثیر گیاها اپارتمانی میکنند بهترین روش ریشه دار کرن در آب است.
تکثیر پوتوس
تکثیر پتوس به روش تقسیم بوته
شما میتونید برای تکثیر پوتوس از تقسیم بوته هم استفاده کنید به این شکل که گیاه را به آرامی از گلدان خارج نمایید. خاک اطراف ریشه را تکان دهید. و قسمت های مناسبی از بوته را جدا کنید. حال هر یک از قسمت ها را در گلدانی جداگانه بگذارید. دور ساقه را با خاک بپوشانید. و آبیاری کنید. به همین راحتی و خوشمزگی
از چه خاکی برای تکثیر پتوس استفاده کنیم؟
سعی کنید از خاکی سبک با زهکشی بالا برای این گیاه استفاده کنید چون خاک سنگین موجب کم شدن رشد گیاه میشه، پس بهتره از خاک های آماده برای این کار استفاده کنید.
دمای مناسب برای قلمه پتوس چقدره؟
سعی کنید قلمه ها را در محلی با نور کم و دمای حدود ۱۸ الی ۲۰ درجه نگهداری کنید و بعد از ریشه دهی و کاشت در گلدان آنها را به محلی با نور فیلتر شده منتقل کنید، دمای محل نگهداری بعد از ریشه زدن و کاشت در خاک گلدان میتونه تا ۲۵ درجه سانتی گرا بالا بره ولی تعداد دفعات آبیاری را افزایش دهید.
نور مناسب برای پتوس چقدر باشه؟
این گیاه به نور کم مقاوم هست ولی اگر دوست دارید که پتوس شما ابلق بشه حتما در محلی با نور زیاد ولی فیلتر شده و غیر مستقیم قرار بدید.
آیا تکثیر از پتوس ابلق به ما گیاه ابلق میده؟
همانطور که در بالا گفتیم این نور هست که گیاه شما رو ابلق یا غیر ابلق میکنه پس نحوه تکثیر نمیتونه تاثیر داشته باشه ولی انواع پتوس مانند پتوس مرمری که متفاوت از این موضوع هستند.
قلمه زدن پتوس و کاشت اون در خاک
برای تکثیر شما میتوانید قلمهای انتهایی ساقه را به طول ۸ تا ۱۰ سانتیمتر، با یک چاقوی تیز جدا کنید و انتهای قلمه را در پودر هورمون ریشه زایی فرو برده و یا هر۳تا ۵ قلمه را در گلدان با قطر دهانه ۹ سانتیمتر، حاوی کمپوست بذر وقلمه، بکارید. خاک را مرطوب کنید و گلدانها را در نور مناسب و دمای ۲۰درجه سانتیگراد نگاه دارید و با کیسه پلاستیکی شفاف بپوشانید. ریشه دهی یک ماه یا بیشتر طول خواهد کشید. گیاهانی که در بهار تکثیر شدهاند، انبوهتر و شکیلتر میباشند. این گیاه در محل گره ساقه، به راحتی تولید ریشه نابجا میکند.
نکته مهم :
بهتراست قلمهها را پس از ریشه دهی با کود مایع تغذیه کنند. هر چند بهار مناسبترین زمان برای ازدیاد پوتوس است اما در داخل آپارتمان هر زمانی میتوان آن را تکثیر نمود. بهترین درجه حرارت برای ریشه زایی قلمه ها ۲۱ درجه سانتیگراد است.
ریشه دار کردن قلمه پتوس در آب
حالا بعد از ریشه دار شدن قلمه ها میتونید اونها رو به خاک منتقل کنید، از خاکی سبک استفاده کنید و سعی کنید کل گدان رو با قلمه ها پر کنید تا یک گلدان پرپشت داشته باشید.
گیاه پوتوس
در این مطلب ترفند وصل کردن گیاه پوتوس به دیوار را میبینید .
وصل کردن گیاه پوتوس
پتوس یا پوتوس یک گیاه رونده آپارتمانی محبوب است که با برگهای زیبا، براق و سبز رنگ خود همیشه در صدر لیستهای خرید گیاهان آپارتمانی و ویترین گلفروشیهاست. نگهداری از گیاه پتوس یا پوتوس آسان است و در شرایط نگهداری مختلف میتواند بهراحتی به زندگی خود ادامه دهد. اگر حداقل شرایط را برای این گیاه فراهم کنید، شک نکنید که پس از چند سال یکی از دیوارهای خانهتان تماما سبز پوش شده و در قلمرو این گیاه قرار خواهد گرفت.
در میان اخبار
انواع پتوس یا پوتوس
پوتوس ابلق (Satin Pothos)
رد زیبای نقرهای رنگ روی برگهای گیاه پوتوس ابلق، آن را به یک گیاه خاص و زیبا تبدیل کرده است. این پوتوس رونده انتخاب بسیار مناسبی برای قفسهها و آویزان کردن گیاه از سقف است. پوتوس ابلق جز گیاهان تصفیه کننده هوا ست و هوای اتاق را از آلایندههایی مثل فرمالدهید و کربن مونوکسید پاک میکند.
پوتوس طلایی (Devil’s ivy)
پوتوس طلایی بدون شک یکی از برجستهترین گیاهان آپارتمانی است. برگهای سبز این گیاه که به زیبایی با رنگ زرد و طلایی آمیخته شده، علاوه بخشیدن ظاهری شیک و کم نظیر به گیاه، به آن توانایی هماهنگ شدن با محیط را نیز میدهد؛ به نحوی که تقریبا در هر محیطی رشد کرده و فضا را از زیبایی خود لبریز میکند. نام دیگر این گیاه، پیچک شیطانی است! چون این نوع خاص از پوتوس میتواند حتی در مناطق بسیار تاریک و بدون اینکه توسط کسی دیده شود هم رشد کند، اما خب بهتر است آن را در جایی بگذارید که نه او اذیت شود و نه شما!
روش نگهداری گیاه پتوس یا پوتوس
نور مورد نیاز برای نگهداری از گیاه پوتوس یا پتوس
پوتوس به نور زیاد ولی غیرمستقیم خورشید نیاز دارد، ولی در نور کم و متوسط هم میتواند به رشد خود ادامه دهد، اما مسئلهای که در مورد آن باید درنظر داشته باشید این است که نور کم باعث کم شدن سرعت رشد آن میشود. مزیت نگهداری از پتوس یا پوتوس در این است که این گیاه با نور لامپهای فلوئورسنت نیز رشد کرده و این موضوع، گیاه را از اکثر گیاهان آپارتمانی (که صرفا با نور خورشید رشد میکنند) متمایز میکند.در طول نگهاری از گیاه پتوس یا پوتوس بهتر است هر چند وقت یک بار گیاه خود را بچرخانید. به طوری که تمام بخش های آن به طور برابر نور خورشید را دریافت کنند. این کار باعث بهبود روند فتوسنتز گیاه شده و در رشد بهتر آن تاثیر بهسزایی دارد.
پتوس آویزی
آبیاری
اولین نکتهای که در نگهداری از گیاه پتوس یا پوتوس باید درنظر داشته باشید این است که بیشاز حد آن را آبیاری نکنید، چون آبیاری بیشاز حد باعث پوسیدگی ریشه و از بین رفتن گیاه شما خواهد شد. نکته بعدی در مورد آبیاری پتوس، زمان آبیاری آن است، هیچ موقع طبق یک برنامه زمانی ثابت به گیاه آب ندهید، در عوض هر چند روز یکبار خاک گیاه را با فرو کردن انگشتتان داخل خاک چک کرده و در صورتی که رطوبت خاک رو به خشکی بود، آن را آبیاری کنید.
بهعنوان نکته آخر در مورد آبیاری گیاه پتوس نیز به مقدار آبی که به گیاه خود میدهید توجه داشته باشید، بهطوریکه مقدار آب باید به اندازهای باشد که گل خاک موجود در گلدان را آبیاری کرده و اضافه آن از سوراخ زیر گلدان خارج شود. درغیراینصورت بخشی از گلدان آبیاری نشده و آب به همه ریشههای گیاه نمیرسد.
کوددهی
پتوس نیز مثل بیشتر گیاهان آپارتمانی به کود نیاز داشته و برای بهبود رشد آن، بهتر است در بهار و تابستان، هر دو هفته یک بار به آن کود مایع اضافه کنید. فقط یادتان باشد که کوددهی را همراه با آبیاری انجام دهید تا کود باعث سوختن ریشههای گیاه و از بین رفتن آن نشود. همچنین سعی کنید کود را بیشاز حد توصیه شده روی بستهبندی رقیق کنید تا احتمال سوختی ریشه گیاه کمتر شود.در طول نگهداری از گیاه پوتوس یا پتوس برای کوددهی به آن درنظر داشته باشید که پاییز و زمستان زمان مناسبی برای اینکار نیست، زیرا در این ایام گیاه در حال استراحت و فراغت از رشد است. همچنین یادتان باشد که بیشازحد اندازه به گیاه کود ندهید، زیرا منجر به تجمع نمکها در خاک میشود و به مرور زمان ریشه را میسوزاند.بهعنوان آخرین نکته در مورد کوددهی نیز یادتان باشد زمانی به گیاه کود بدهید که در موقعیتی پرتنش نیست، بهعنوان مثال گیاهی که کاملا خشک شده یا در آب غرق شده است نباید کوددهی شود، چون کوددهی بهجای بهتر کردن شرایط باعث بدتر شدن آن میشود.
بررسی سمی بودن یا نبودن پتوس
پتوس جز گیاهان سمی بهشمار میرود، ازاینرو در طول نگهداری از پتوس یا پوتوس آن را از دسترس کودکان و حیوانات خانگی خود دور نگه دارید، چون اگر این گیاه خورده شود باعث مسمومیت کودک یا حیوان خانگی شما خواهد شد.
روش تکثیر پوتوس
در طول نگهداری از گیاه پوتوس یا پتوس بهترین روش برای تکثیر آن روش قلمه زدن است. برای تهیه قلمه پوتوس و تکثیر آن حدود 10 الی 15 سانتی متر از ساقه را انتخاب کنید و درست تا زیر گره ببرید. در حالت ایده آل این قلمه باید دارای حداقل 4 برگ و 2 گره باشد. سپس آن را به داخل خاک یا آب منتقل کنید و منتظر بماند تا رشد جدید حاصل شود.تکثیر پوتوس میتواند هم در آب و هم در خاک صورت بگیرد، اما بهمحض اینکه فرایند ریشهدهی آغاز شد، تغییر دادن بستر رشد بسیار سخت خواهد بود، ازاینرو اگر قلمه را در آب گذاشتید بگذارید گیاه تا زمانی که بزرگ میشود در آب بماند، بعد آن را به خاک منتقل کنید.
نگهداری از گیاه پتوس یا پوتوس در آب
پوتوس جز گیاهان گرمسیری است و میتواند در آب نیز ریشه بدهد و رشد خوبی داشته باشد. تمام وسایلی که برای این کار نیاز دارید یک گلدان شیشهای ارزان، کمی آب و کود مایع است. اگر قصد نگهداری از گیاه پوتوس یا پتوس در آب را دارید، گامهای زیر را طی کنید:
- برای شروع باید یک گلدان تمیز و شفاف را انتخاب کنید؛ حتی شیشههای مربا نیز برای این کار مناسب هستند. گلدان شفاف به شما کمک میکند تا به راحتی تغییرات ریشه را مشاهده کنید.
- داخل ظرف را با آب تمیز پر کنید. بهاینمنظور آب لوله کشی معمولا مناسب است، زیرا اغلب گیاهان میتوانند بهخوبی در آن رشد کنند، اما اگر آب لوله کشی در منطقه شما حاوی مقادیر بالایی از کلر است، بهتر است آن را در یک ظرف رو باز بریزید و اجازه دهید تا یک شب باقی بماند. بهاینشکل کلرهای آن خارج خواهند شد. ضمن اینکه این کار را قبل از هر بار آبیاری به هر گیاهی نیز باید انجام دهید.
- قبل از قرار دادن قلمه در آب، چند قطره کود به آب اضافه کنید. هر نوعی از کود مایع برای پوتوس مناسب است.
- حال قلمه خود را در آب مستقر کنید. فقط مطمئن شوید که بخشهای بریده شده آن کاملا با آب احاطه شدهاند. پس از گذشت چند هفته، ریشههای دوست داشتنی را روی قلمهها مشاهده خواهید کرد. در این زمان، ریشهها بلندتر شده و قلمه آماده پروراندن پوتوسی جدید است.
- هر 2 الی 3 هفته یکبار، آب گلدان گیاه را تعویض کنید، چون آب به مرور زمان اکسیژن خود را از دست میدهد و کمبود اکسیژن در آب نیز میتواند باعث اختلال در رشد گیاه شود.
- در ادامه همواره ریشههای گیاه را بررسی کنید تا خارج از آب نباشند و هر 4 الی 6 هفته یکبار به گیاه کود بدهید. فقط یادتان باشد سکود را در یک چهارم قدرت توصیه شده رقیق کنید. مثلا اگر بهطور استاندارد باید 2 میلیلیتر کود را در 1 لیتر آب حل کنید، بهجای 1 لیتر 4 لیتر آب استفاده کنید.
- در نهایت نیز درنظر داشته باشید که ممکن است بعد از مدتی گلدان پتوس محل رشد جلبکها شود و احتمالا بخواهید برای از بین بردن جلبکها از مواد شیمیایی مخصوص استفاده کنید، اما باید درنظر داشته باشید که این مواد باعث آسیب دیدن پتوس شما خواهند شد. ازاینرو در طول نگهداری از پتوس یا پوتوس در آب بهتر است برای ازبین بردن جلبکها از یک مسواک قدیمی یا پارچه کوچک استفاده کرده و جلبکهای گلدان را با ساییدن از بین ببرید. میتوانید گلدان را نیز کاملا بشویید. در این حالت گیاه را به گلدانی دیگر که با آب تازه پر شده است منتقل کنید و گلدان اصلی را بهخوبی تمیز کنید. سپس گیاه را به گلدان خود بازگردانید.
بیماری های پتوس
برای پتوس هم مانند سایر گیاهان، مشکلات و بیماری هایی رخ می دهد که در ادامه برخی از رایج ترین آنها به همراه روش برطرف کردن این مشکلات را بیان کرده ایم.
زرد شدن برگ های پتوس
این مشکل به طور معمول به دلیل پوسیدگی ریشه ناشی از آبیاری بیش از اندازه رخ می دهد. در صورت مشاهد برگ های زرد، باید آبیاری گیاه را کاهش دهید و تا قبل از خشک شدن خاک، آنرا آبیاری نکنید.
اما در صورتی که گیاه را تازه خریدید و برگ ها شروع به زرد شدن کردند و از مقدار مناسب آبیاری آن اطمینان دارید، باید خاک آنرا تعویض کنید. زیرا اکثر باغبانان از خاک هایی بی کیفیت برای گیاه استفاده می کنند
کاهش رشد پتوس
معمولا این مشکل به دلیل نور کم و فقر خاک رخ می دهد. برای برطرف کردن این مشکل باید گیاه را در فصول رشد، کوددهی کنید و آنرا در محیطی پر نور تر قرار دهید.
پژمرده شدن برگ ها
این مشکل به دلیل آبیاری کم رخ می دهد، هر زمان که حس کردید برگ های گیاه پژمرده شده است نشانه از تشنگی گیاه می باشد. برای مقابله با این مشکل به خوبی پتوس را سیراب کنید و تا مدتی اجازه ندهید خاک گیاه کاملا خشک شود.
قهوه ای شدن برگ ها
این مشکل یکی از مشکلات رایجی است که معمولا در فصل زمستان برای گیاه رخ می دهد و دلیل آن سرما می باشد. همانطور که گفته شد، در فصل زمستان پتوس را به درون خانه منتقل کنید و آنرا در محیطی با دمای بالای 15 درجه قرار دهید.
کم رنگ شدن برگ ها
علت اصلی کمرنگ شدن برگ های پتوس، نور ناکافی می باشد. برای جلوگیری از این مشکل پتوس را در محیطی با نور غیر مستقیم قرار دهید. همچنین در صورتی که نور کافی به پتوس ابلق نرسد، این گیاه به مرور زمان به پتوس سبز تبدیل خواهد شد.
وجود کنه زیر برگ ها
در صورت مشاهده کنه و شپش زیر برگ های گیاه، به احتمال زیاد پتوس شما مورد حمله شپشک آرد الود قرار گرفته است. مقابله با این آفت خیلی ساده است، می توانید از قارچ کش های مخصوص شپشک آرد آلود استفاده کنید و پتوس را به خوبی سمپاشی نمایید.
کلام پایانی
پتوس یکی از گیاهان رونده با سرعت رشد نسبتا خوب است که به علت مقاومت بالا، می توان آنرا به راحتی پرورش داد، تکثیر این گیاه با قلمه زدن به سادگی امکان پذیر می باشد. در این مقاله از جایاگرین به طور کامل شرایط نگهداری، روش تکثیر و مقابله با بیماری های این گیاه توضیح داده شد، در صورت داشتن هر گونه سوال در مورد این گیاه، آنرا در انتها همین مقاله برای ما بنویسید تا کارشناسان جایاگرین در کوتاه ترین زمان پاسخگوی شما عزیزان باشند.
دیدگاه ها
سلام برا تکثیر میتونی بدون اینکه گیاه رو از ساقه اصلی جدا کنی .همون طور داخل خاک یا آب بزاری اینطوری هم روند رشد متوقف نمیشه و باعث رشد بیشتر گیاه میشه هم اینکه زودتر ریشه میده بعد ریشه دادن میتونی از ساقه اصلی جدا کنی و داخل گلدان دیگه قرار دهی
پربیننده ترین
دیدگاه ها
سلام برا تکثیر میتونی بدون اینکه گیاه رو از ساقه اصلی جدا کنی .همون طور داخل خاک یا آب بزاری اینطوری هم روند رشد متوقف نمیشه و باعث رشد بیشتر گیاه میشه هم اینکه زودتر ریشه میده بعد ریشه دادن میتونی از ساقه اصلی جدا کنی و داخل گلدان دیگه قرار دهی