ترفند کاشت انبه در گلدان خانگی | هسته انبه را دور نریزید، آن را در گلدان بکارید
هسته بسیاری از میوه ها را می توانیم با شیوه صحیح ریشه دار کنیم و در گلدان یا باغچه خانه خود نگهداری کنیم. یکی از هسته هایی که به تازگی مورد توجه قرار گرفته، هسته انبه است که در صورت سبز شدن به گیاهی زیبا تبدیل شده و در دراز مدت برای شما میوه می دهد.
یکی از بزرگ ترین هسته ها در بین میوه ها، متعلق به انبه است. هسته انبه مانند خود میوه فواید بسیاری برای بدن شما دارد و از پودر آن برای بهبود گوارش، سلامت پوست و دهان، کم خونی، دیابت و … استفاده می شود. همچنین می توانید از طریق جوانه دار کردن هسته، یک نهال کوچک انبه داشته باشید.
چگونه هسته انبه را بشکنیم
اولین قدم خارج کردن هسته انبه است که به شیوه های مختلف انجام می شود. نکته ای که باید به خاطر داشته باشید این است که اگر به بخش مرکزی هسته آسیب وارد شود، دیگر سبز نخواهد شد. در انبه های رسیده به راحتی می توانید هسته را با فشار دست خارج کنید. روش دیگر بریدن بخش کوچکی از قسمت بالایی هسته است به این شکل یک سوراخ ایجاد می شود که می توانید با فشار آن پوسته را باز کنید. یکی دیگر از روش های خارج کردن ایجاد شکاف از کنار هسته است که باید با چاقو و به آرامی انجام شود. بخش پرز مانند هسته، یکی دیگر از بخش هایی ست که می توانید هسته را به راحتی از آن خارج کنید.
دلیل کپک زدن هسته انبه
این اتفاق بیشتر به دلیل رطوبت بالا رخ می دهد. برای جلوگیری از این اتفاق هر روز دستمال حاوی هسته را چک کنید. اگر هسته کپک زده بود خیلی سریع آن را با آب شسته و دوباره درون دستمالی نم دار که تمیز باشد قرار دهید.
فصل کاشت هسته انبه
این میوه در اواخر فصل بهار و اوایل فصل تابستان در بازار میوه عرضه می شود و شما می توانید در بهار یا تابستان آن را بکارید.
باردهی بعد از کاشت هسته انبه
اگر هسته انبه را ریشه دار کنید و در بستر خاک بکارید حدود ۵ تا ۸ سال زمان می برد تا نهال به درختی بزرگ و بارده تبدیل شود و برای شما میوه بدهد.
روش کاشت هسته انبه در گلدان
سبز کردن هسته ها، فعالیتی جذاب و دوست داشتنی ست. دیدن جوانه ای زیبا و ظریف که هسته ای سخت را شکسته و خارج شده، حس خوبی را به ما منتقل می کند. بسیاری از میوه ها مثل انبه قابلیت کاشت با هسته خود را دارند. در این روش ابتدا هسته را در دستمال جوانه دار کرده سپس آن را به خاک گلدان منتقل می کنیم. در ادامه مراحل زیر را دنبال کنید
مرحله اول برای کاشت هسته انبه
با استفاده از یک چاقوی تیز تمام گوشت میوه را برش داده و از هسته جدا نمایید. سپس با چاقو بر روی بخش هسته بکشید تا تمام بخش های باقی مانده هم جدا شود. حال هسته را زیر آب گرفته و کمی بشویید تا لیزی آن کمتر شود.
مرحله دوم برای کاشت هسته انبه
حال باید پوسته هسته را به شکلی شکاف دهید که دانه اصلی که درون پوسته قرار دارد آسیب نبیند و به راحتی خارج شود. هسته انبه را روی یک دستمال کاغذی ضخیم قرار دهید، سپس روی هسته هم دستمال کاغذی دیگری قرار داده و با اسپری آب مرطوب کنید.
مرحله سوم برای کاشت هسته انبه
انبه را بین دستمال ها بپوشانید، سپس درون یک پلاستیک فریزر قرار دهید. پلاستیک را فوت کنید تا پر از باد شود سپس گره بزنید. بهتر است آن را در مکانی سایه روشن قرار دهید تا جوانه ها تشکیل شوند. می توانید از ظرف در دار با رنگ روشن هم استفاده کنید.
مرحله چهارم برای کاشت هسته انبه
هر روز انبه را چک کنید و رطوبت نسبی دستمال را حفظ کنید. رطوبت و خیسی بیش از حد موجب کپک زدن هسته می شود. اگر آشپزخانه شما پنجره دارد و محیطی روشن است هسته را در نقطه ای نزدیک به اجاق گاز قرار دهید زیرا این گیاه عاشق گرماست و در محیط گرم و مرطوب زودتر ریشه می زند.
مرحله پنجم برای کاشت هسته انبه
هسته بسته به شرایط محیطی بعد از ۲ تا ۴ هفته جوانه می زند. زمانی که جوانه تشکیل شد یک گلدان سفالی و متوسط انتخاب کنید. ته گلدان را با سنگریزه پوشش دهید و از خاکی سبک و مناسب برای پر کردن گلدان استفاده کنید. می توانید مقداری پرلیت به ترکیب خاک اضافه کنید تا زهکشی آن بالاتر برود.
مرحله ششم برای کاشت هسته انبه
حدود ۵ سانت از سطح گلدان را خالی بگذارید، سپس هسته سبز شده را بر روی خاک قرار داده و ۲ سانت خاک بر روی آن ریخته و هسته را آبیاری کنید. گلدان را در پشت پنجره ای پرنور مثل پنجره شرقی یا جنوبی نگهداری کنید.
مرحله هفتم برای کاشت هسته انبه
بعد از چند روز جوانه سر از خاک بیرون آورده و شروع به قد کشیدن می کند. با بزرگ شدن و قد شدن گیاه گلدان آن را بزرگ تر کنید. فراموش نکنید که این گیاه بومی مناطق گرم و مرطوب است پس باید در مکانی گرم که رطوبت خوبی داشته باشد نگهداری شود.
در میان اخبار
کاشت هسته انبه در آب
هسته انبه را معمولا از راه قرار دادن در دستمال جوانه دار می کنند اما شما می توانید از روش ریشه دار کردن آووکادو در آب برای هسته انبه هم استفاده کنید و هسته را از این طریق ریشه دار کنید.
روش اول
برای این کار باید هسته انبه را از داخل پوسته اش جدا کنید سپس با فرو کردن ۲ تا ۴ خلال دندان به اطراف هسته، آن را در بالای لیوان آب ثابت نگه دارید. به خاطر داشته باشید که تنها قسمت پایینی هسته باید با آب در ارتباط باشد تا ریشه و جوانه ی انبه بعد از چند هفته تشکیل شوند
روش دوم
بعد از خارج کردن هسته انبه از پوسته ی بیرونی و غلاف، به یک کاسه نیاز دارید. درون کاسه مقدار بسیار کمی آب بریزید به شکلی آب تنها یک سوم یا یک چهارم از هسته را در بربگیرد و بیشتر هسته بیرون از آب باشد. کاسه را در بخشی که نور مستقیم خورشید نداشته باشد قرار دهید، بعد از گذشت چند هفته هسته ریشه زده و جوانه می دهد.
شرایط نگهداری از نهال انبه
بعد از سبز شدن و کاشتن هسته باید آن را زیر نظر بگیرید و به خوبی از آن مراقبت کنید تا زحماتی که برای جوانه زنی و کاشت در گلدان کشیده اید به نتیجه برسد. نهال انبه بسیار زیبا و چشم نواز است. برگ ها در ابتدا کمی به سمت پایین آویزان هستند و فرمی بزرگ و کشیده دارند.
رطوبت مورد نیاز
گیاه انبه عاشق رطوبت است و بدون رطوبت نمی تواند زنده بماند. هوای خشک و بدون رطوبت موجب خشک شدن و ریزش برگ های گیاه می شود. اگر می خواهید یک نهال انبه خوشحال داشته باشید باید به شکلی رطوبت را تامین کنید. می توانید یک سینی را پر از آب کرده سپس چند تکه سنگ مرمر بر روی ان قرار دهید. گلدان را بر روی سنگ ها قرار دهید تا ته گلدان با آب در تماس نباشد. با تابش خورشید آب درون سینی بخار می شود و اطراف گیاه مرطوب می شود.
آبیاری مورد نیاز
این گیاه به آبیاری منظم نیاز دارد و بهتر است با خشکی سطح خاک آن را سیراب کنید. آبیاری بیش از حد موجب پوسیده شدن هسته و ریشه و آبیاری کم موجب بی حالی گیاه می شود.
نور مورد نیاز
گیاه انبه به نور کافی و خوبی نیاز دارد. در زمانی که گیاه جوان است آن را از تابش مستقیم خورشید در هنگام ظهر محافظت کنید تا دچار مشکل نشود. در خانه آن را در کنار پنجره جنوبی که نور خوبی دارد نگهداری کنید. پنجره شرقی هم گزینه بعدی برای نگهداری گیاه در خانه است.
خاک مورد نیاز
یکی از ترکیبات مناسب برای این گیاه، ترکیب ماسه به همراه خاک برگ و کود دامی پوسیده است. ترکیب خاک برگ و خاک معمولی به طور مساوی هم مناسب است. همچنین می توانید از ۴۰ درصد کوکوپیت، ۴۰ درصد پرلیت و ۲۰ درصد پیت ماس استفاده کنید.
تغذیه مورد نیاز
این گیاه به تغذیه و کوددهی ماهانه نیاز دارد. می توانید در ترکیب خاک آن از کود دامی پوسیده یا ورمی کمپوست استفاده کنید تا گیاه مواد مغذی را از خاک دریافت کند و دیگر نیازی به کوددهی ماهانه نداشته باشد.
دمای مورد نیاز
این گیاه بومی مناطق گرم است به همین خاطر دمای پایین هوا را نمی تواند تحمل کند و دمای کمتر از ۵ درجه موجب مرگ و از بین رفتن گیاه می شود. بهترین بازه دمایی بین ۲۱ تا ۲۵ درجه سانتی گراد است. این گیاه را به هیج عنوان در مقابل باد کولر قرار ندهید.