به تن ماهی لب نزنید! | تن ماهی هم میکُشد، هم فلج میکند!
ماهی های بسیار زیاد و متنوعی برای تهیه تن ماهی به کار می روند . اگرچه تن ماهی داخل قوطی اغلب می تواند منبعی از جیوه در رژیم غذایی محسوب شود . مفهوم تن ماهی یعنی استفاده از انواع مختلف ماهی ها. یکی از آن ها اسکیپ جک می باشد که معروف ترین نوع ماهی مصرف شده در تن ماهی است که در آن مقدار زیادی جیوه قرار دارد که یک ماده شیمیایی است و اغلب در ترموستات و ترمومتر ها و سوئیچ های نور اتوماتیک به کار می رود و امکانات صنعتی مثل استفاده از مواد شیمیایی خاص در کارخانه ها را فراهم می کند. زمانی که جیوه در داخل محیط آزاد می شود ، می تواند یک مشکل جدی برای سلامت انسان ها محسوب شود ؛ مخصوصاً اگر وارد دریا و اقیانوس شده باشد .
باکتری طبیعی ، جیوه را به خود جذب می کند و آن را به متیل جیوه تبدیل می کند که یک زنجیره غذایی جدید می باشد . ماهی کوچک آن را مصرف می کند یا متیل جیوه را به خود جذب می کند و این کار را از طریق خوردن ماهی های بزرگ تر انجام می دهد . جیوه به جای شکستن و یا حل شدن می تواند در هر سطح از زنجیره غذایی یافت شود.
ماهی بزرگ مثل تن ماهی غلظت های متفاوتی از جیوه را در خود دارد که 10 هزار برابر بیشتر از ماهی های غیر تن است.
اگرچه که تن ماهی با وجود همه تفاسیر بالا می تواند در مقدار مشخص یک ماده غذایی محسوب شود .
جیوه یک ماده غیر قابل رویت و بدون بو برای انسان ها می باشد و زمانی که وارد بدن می شود به عنوان یک سم عصبی فعالیت می کند و سیستم عصبی و مغز را دچار اختلال خواهد کرد .
قرار گرفتن جیوه در بدن می تواند برای بچه های کوچک و خانم های باردار بیش از بقیه خطرناک باشد . همزمان که مغز کودک رشد می کند ، به همان سرعت نیز مواد مغذی را به خود جذب می کند . جذب جیوه روی ذهن تاثیر می گذارد و باعث می شود که کودک دچار اختلالات یادگیری و یا تأخیر در رشد مغزی شود . نوزادان و جنین نیز بر اثر قرار گرفتن در معرض مصرف بالای تن ماهی با مشکلات ذهنی ، کری و کوری مواجه خواهند شد.
سم جیوه در نوجوانان نیز روی باروری و فشارخون آن ها تاثیر گذار است .
سم جیوه همچنین باعث ایجاد علائم زیر می شود:
در میان اخبار
کاهش حافظه
کاهش بینایی
رعشه
بی حسی شدید
تحقیقات در مورد تن ماهی حاوی جیوه نشان می دهد که این ماده غذایی در در ماهی های بزرگ بیش از بقیه یافت می شود . بیشتر افراد از تن ماهی هایی مصرف می کنند که میزان جیوه بالایی ندارند و بنابراین نباید در مورد آن نگران باشید اما ممکن است یک گروه خاصی از افراد به این جیوه کم نیز واکنش نشان دهند . مثل خانم های سن بالا ، خانم های باردار، کودکان و نوزادان .به این علت که جیوه برای سیستم عصبی کودک بسیار خطرناک است، در نتیجه هرچقدر که کودکان بیشتر در معرض مصرف آن قرار بگیرند ، مشکلات بیشتری گریبانگیرشان می شود .جیوه می تواند از بدن مادر به نوزاد درون شکم او منتقل شود.
اگر باردار یا شیرده می باشید ، باید مصرف تن ماهی را کاهش دهید و یا اگر نوزاد و کودک دارید ، تا مدت زمان زیادی از تن ماهی استفاده نکنید .